Obchodné podmienky a informácie o Ochrane osobný údajov nájdete na tomto linku

Otužovanie a zimné plávanie

Ako predchádzať ochoreniam a budovať správne imunitu.

Jeseň neúprosne zastúpila dlhé letné dni. Zmena počasia tak nedáva zabrať len nášmu šatníku, ktorý sme museli obohatiť minimálne o vlnené svetre, ale rovnako aj nášmu telu a zdraviu. Zo všetkých strán nás obliehajú informácie o nastupujúcom chrípkovom období, potrebe doplňovania vitamínov či budovaní imunity.

Jednou z možností, ktorá je pre niektorých možno skôr odstrašujúca, je aj otužovanie.

Pri správnom tréningu to však nemusí byť žiadny problém. Okrem toho, aj možností, ako vystaviť organizmus podmienkam chladu je niekoľko.

Môže to byť:

  • studená sprcha
  • plávanie v studenej vode
  • pôsobenie studeného vzduchu
  • alebo pobyt v kryokomore

Čo je dobré o otužovaní vedieť?

Nech si už vyberiete akýkoľvek spôsob, je dôležité vedieť niekoľko dôležitých maličkostí.

Dôležitá je pravidelnosťintenzita pôsobenia chladných podnetov na náš organizmus.

Treba si uvedomiť, ako pri všetkom novom, aj prvé skúsenosti s chladom spôsobia nášmu organizmu najskôr stres.Ide o prirodzenú reakciu nášho tela na doposiaľ neznáme a nevyskúšané. Každí má individuálnu toleranciu, dôležité je však dodržiavať postupnosť.

Studená sprcha

Je dôležité absolvovať ráno a v prípade vlastnej vôle, doplniť ju o večerné sprchovanie. Odporúča sa postupovať smerom od nôh k tvári v intervale od minimálne 10- 15 sekúnd do niekoľkých minút. Najlepšie je v lete dodržať interval 3 až 5 minút a v zime 1- 3. Ak už ste si navykli na dlhšie intervaly a cítite, že môžete pokojne zájsť ďalej, je tu plávanie v studenej vode. Najlepšie v stojatej, nie tečúcej. Najvhodnejšie je v tomto prípade neprestať sa kúpať v lete, hneď ako sa ochladí, ale práve naopak, pokračovať ďalej.

Ľadové kúpanie

Najvyšší stupeň, ktorý môžeme dosiahnuť, je kúpanie v ľadovej vode. V tomto prípade je však dôležité poradiť sa s Vašim lekárom, pretože nie každému sa to naozaj odporúča, najmä v prípade ak trpíte srdcovo - cievnym ochorením. Zimné plávanie je uznané ako oficiálny zimný šport, s ktorým sa neodporúča začať skôr, ako po 1 až 2 ročnom otužovaní.

Ako sa chrániť

Ak ste už však prípravnými fázami prešli a máte to odhodlanie to skúsiť, nezabudnite ísť plávať v skupine a chrániť si časti tela, ktoré sú najnáchylnejšie k vzniku omrzlín či prechladnutiu. Ide najmä o nohy, ruky, hrdlo a hlavu. Či už ide o otužovanie v sprche alebo plávanie v zimnej vode, je vhodné doplniť ho aj o iné športové aktivity.

Všeobecné účinky otužovania na náš organizmus spúšťa rozširovanie ciev, ktoré má na svedomí lepšie prekrvenie celého tela a zvýšenie imunity. Nielenže sa zvyšuje subjektívny prah vnímania chladu, ale rovnako aj odolnosti voči bakteriálnym a vírusovým ochoreniam. To najdôležitejšie, čo si však posilňujete, je pevná vôľa.